19 februari 2019

Wat is logistiek?

Wat Is Logistiek

Wat is nou logistieke dienstverlening? Veel mensen denken vaak dat het stopt bij pakketjes bij het juiste adres thuisbezorgen, maar dat is slechts een klein gedeelte. Logistiek is namelijk een verzamelterm voor allerlei zaken die te hebben met organiseren, voorraad beheren, transport, plannen en het uitvoeren van taken. Logistieke dienstverlening, of Supply chain in het Engels, is een stuk breder dan u in eerste instantie misschien denkt. Benieuwd naar wat logistiek nog meer is? Lees dan snel verder.

De voorraad van producten

Om te verklaren wat logistiek inhoudt beginnen we bij het begin, de voorraad. Iedere webshop verkoopt producten en op het moment dat u iets naar uw klant wilt sturen heeft u een voorraad nodig. Maar welke producten neemt u op in uw assortiment en hoeveel producten gaat u verkopen? Dat zijn slechts enkele vragen die u zichzelf moet stellen op het moment dat u uw voorraad gaat samenstellen.

Op het moment dat u uw voorraad heeft samengesteld komt de vraag waar u alles gaat opslaan. Plaatst u uw producten op alfabetische volgorde, van klein naar groot of plaatst u de meest populaire producten apart. Weer nieuwe vragen die beantwoordt dienen te worden. Iedere webshop eigenaar heeft hiervoor zijn eigen truckjes, maar één ding is zeker. De basis, uw voorraad, moet goed zijn op het moment dat u producten wilt gaan verkopen.

De orders verwerken

Uw voorraad is helemaal in orde en u krijgt nu per dag al enkele orders binnen. Wat is nou de volgende stap in het logistieke proces? De volgende stap is om de orders te gaan verwerken op het moment dat ze binnenkomen. Dat betekent dat u het juiste verpakkingsmateriaal nodig heeft, opvulmateriaal zodat de pakketjes niet gaan schuiven en de juiste materialen om bij uw postbezorger te laten weten waar ze het pakketje naar toe moeten sturen.

Ten eerste hoe komt u aan het juiste verpakkingsmateriaal? Want op het moment dat uw pakketten niet allemaal dezelfde maten hebben, en dat is vaak zo, heeft u meerdere maten verpakkingsmateriaal nodig. Te groten dozen kosten ook weer veel opvulmateriaal en teveel opvulmateriaal is niet alleen slecht voor uw portemonnee, maar ook slecht voor het milieu. Tot slot moet u bonnen gaan printen voor iedere order om aan uw postbezorger te laten weten waar ze het pakketje naar toe moeten sturen. Een tijdrovend klusje aangezien een klein foutje er al voor kan zorgen dat het pakketje niet goed wordt bezorgd.

Logistiek orders transporteren

De orders transporteren

Tot zover is alles goed gegaan. Maar op het moment dat u een relatief kleine webshop heeft of net begint krijgt u misschien slechts enkele orders per dag binnen. Het is dan minder interessant om dagelijks naar uw pakketverzorger te rijden om daar enkele bestellingen per dag te bezorgen. En klanten gaan er wel van uit dat ze het pakketje zo snel mogelijk bezorgd krijgen. Ontevreden klanten kunt u natuurlijk niet goed gebruiken als kleine of beginnende webshop.

Logistiek uitbesteden

Dit is in de basis uitgelegd wat logistiek allemaal is. Maar onderwerpen zoals kwaliteitscontroles, het effect van cutt of tijden en retourverzendingen hebben we nu nog niet behandeld. Heeft u uw eigen webshop of gaat u die starten en wilt u graag dat uw logistiek goed gebeurt? Besteed uw logistiek dan uit! Surlogic is de partner die u zoekt. Surlogic neemt al uw logistieke werkzaamheden zoals hierboven beschreven uit handen. Want bent u ondernemer geworden om uw voorraad te beheren en pakketjes in te pakken? Of bent u ondernemer geworden om concurrenten slim af te zijn en actief bezig te zijn om uw omzet te verhogen? Op het moment dat u uw logistiek uitbesteedt nemen wij een hoop werkzaamheden uit uw handen. Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op een vraag naar de mogelijkheden.

Wilt u meer tijd voor ondernemen? Besteed uw fulfilment uit!

Neem contact op met Surlogic!

Contact

Waarmee kunnen wij u helpen?

Misschien wilt u niet direct een offerte aanvragen maar eerst nader kennis maken met Surlogic of met de mogelijkheden van e-fulfilment. We komen graag naar u toe om uw specifieke vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe u e-fulfilment het beste kunt inzetten. U bent uiteraard ook altijd welkom bij ons op locatie.

Maak een afspraak