30 oktober 2019

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

In het hedendaagse tijdperk gaat er veel digitaal. Via mobiel, tablet en desktop zijn we constant online. Elke seconde worden er namelijk wereldwijd 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd. Dit gebeurt natuurlijk niet allemaal in Nederland, maar toch geeft het aan dat we dagelijks continue online zijn. Dit is dus een gouden ontwikkeling voor webshopeigenaren. Niet vreemd dat het aantal webshops in Nederland ook enorm stijgt. Veel ondernemers starten met een online business. Eén van de vormen om een shop te starten is dropshipping. In een eerder bericht hebben we u al uitgelegd wat de verschillen zijn tussen fulfilment en dropshopping. Dropshipping is een zeer interessante manier van online handelen, maar er zitten ook nadelen aan. In dit artikel leest u daar meer over.

De nadelen van dropshopping

Het voeren van een dropshipping webshop klinkt heel gemakkelijk en lijkt weinig tijd te kosten. Echter zitten er ook nadelen aan deze vorm van ondernemen. Stel; een klant bestelt een pakketje bij uw webshop, en de leverancier van dit product zit in Taiwan. Met het vervoeren is het pakketje stukgegaan en de klant neemt contact met u op. De leverancier is vaak wel eindverantwoordelijke, maar als u moeizame contacten met deze partij heeft, dan is het lastig om dit bespreekbaar te maken. Wanneer het niet wordt opgelost, dan krijgt uw webshop een slechte naam. Het is dus cruciaal dat u duidelijke afspraken maakt met uw leverancier. Niet alleen over verzendingen, maar ook over garantie en herroepingsrechten e.d.

nadelen-dropshipping.jpg#asset:267

Daarnaast wordt er ook van u verwacht dat u een perfecte productkennis heeft (van producten die u niet eens allemaal zelf gezien heeft meestal). Wanneer er contact met u wordt opgenomen over de functionaliteit van uw producten en u kunt de vraag niet beantwoorden, dan komt dat vanzelfsprekend niet professioneel over. Ook als u een antwoord geeft dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Het starten met dropshipping is relatief eenvoudig. Als u op een laagdrempelige manier een dropshipper gevonden heeft, bent u wellicht niet de enige webshop waar deze leverancier aan levert. U heeft dus met een grote concurrentie te maken. Dit kan het zichtbaar maken van uw webshop in de zoekresultaten ook erg lastig maken.

Is dropshopping winstgevend?

Een vraag die veel ondernemers zich ook stellen is het winstgevende effect van dropshipping. Omdat de leverancier ook nog een bepaalde winstmarge wil behouden, is uw eigen marge vaak beperkt. U dient dus een behoorlijk aantal producten te verkopen wil het voor u een maandelijkse kost zijn.

Een vorm waarbij uw marges veel hoger zijn is fulfilment. Bij fulfilment besteedt u uw voorraad (waar u wel eigenaar van bent) uit aan bijvoorbeeld Surlogic. Wij beheren dit en regelen het volledige logistieke proces. U kunt zich focussen op marketing en sales om uw business te laten groeien. Het financiele voordeel hierin is dat de marges op uw producten veel hoger zijn.

Wilt u meer horen over de voordelen van fulfilment en wat een fulfilment bedrijf voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we staan u graag te woord.

Zoekt u een betrouwbare fulfilment partner?

Neem contact op met Surlogic!

Contact

Waarmee kunnen wij u helpen?

Misschien wilt u niet direct een offerte aanvragen maar eerst nader kennis maken met Surlogic of met de mogelijkheden van e-fulfilment. We komen graag naar u toe om uw specifieke vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe u e-fulfilment het beste kunt inzetten. U bent uiteraard ook altijd welkom bij ons op locatie.

Maak een afspraak