4 december 2017

E-fulfilment vs dropshipping

Efulfilment Vs Dropshipping

Wanneer u een webshop heeft en online producten verkoopt of dit van plan bent te gaan doen dan wilt u dat uw producten veilig opslagen en vertrouwd & snel verzonden worden. Wellicht heeft u dan gehoord van de termen dropshipping en e-fulfiment. Deze termen worden in de logistieke wereld veel gebruikt en hebben te maken met het opslaan en verzenden van producten. Maar wat betekenen dropshipping en e-fulfilment? En wat zijn de verschillen? En wat past beter bij mijn webshop? Allemaal logische vragen waar we u middels dit blog antwoord op geven.

Wat is e-fulfilment?

We beginnen met de term fulfilment. Dit houdt het volledige proces in van het opslaan, inpakken, verzenden van producten/pakketten. Ook de retourverwerking en voorraadbeheer behoort tot fulfilment. De letter e van e-fulfilment staat voor electric, dus voor webshops. Veel (grote) webshops besteden hun fulfilment graag uit aan een gespecialiseerd bedrijf zodat ondernemers hun tijd volledig op de groei van de shop kunnen richten.

Wat is dropshipping?

Een andere term die veel voorkomt in de logistiek wereld is dropshipping. Bij dropshipping bent u niet de eigenaar van de producten, maar u verkoopt andermans producten. Vervolgens krijgt u commissie op de producten die u via uw webshop verkoopt. U heeft dus geen kantoor, opslagruimte en klantenservice nodig. Ook hoeft u zich niet druk te maken om de inkoop van producten/goederen. De leverancier regelt dat allemaal zelf. Het doel van dropshipping is om klanten op uw pagina te krijgen, een verkoop te realiseren en zo een eigen business te creëren.

De verschillen tussen e-fulfilment en dropshipping

De verschillen tussen beide termen zijn hierboven al enigszins uitgelegd maar toch willen we u aan de hand van een eenvoudig overzicht de verschillen uitleggen.

E-fulfilment

 • Producten in eigen beheer
 • Hogere investeringen vooraf
 • Verantwoordelijk voor inkoop
 • Meer controle over verkoopproces
 • Inzicht in de voorraad
 • Verzending door experts
 • Hogere marges op product

Dropshipping

 • Producten zijn van leverancier
 • Minder investeringen
 • Leverancier koopt producten in
 • Weinig inzicht in verkoopproces
 • Geen opslagruimte nodig

Zoals u ziet neemt dropshipping minder financiële risico’s met zich mee. Echter is het verdienmodel ook aanzienlijk lager. Dropshipping is dus interessant voor ondernemers die niet te veel willen investeren op voorhand of die de verkoop van een (nieuw) product willen testen. E-fulfilment is dé manier voor ondernemers die genoeg kapitaal hebben om producten in te kopen en te beheren, maar ook voor die dusdanig veel vertrouwen in hun producten hebben dat ze weten dat ze het met genoeg marge kunnen verkopen. Voor beide methoden geldt dat ondernemers geen behoefte hebben om te investeren in opslag, magazijn medewerkers en logistiek.

Conclusie

Heeft u uw producten in eigen beheer dan kan e-fulfilment uitbesteden significante voordelen bieden. U hoeft zich geen zorgen te maken om voorraadbeheer, verzending en retournering. En uw pakketten worden zeer snel geleverd aan de klant. Consumenten zijn vandaag de dag steeds vaker gebaat bij een snelle levering omdat ze dit als vanzelfsprekend zien. Het grote voordeel van e-fulfilment zit hem in feit wanneer uw website groeit. U hoeft zich geen zorgen te maken om distributie en retournering en u profiteert van hogere marges op uw producten. Een fulfilment bedrijf biedt uitkomst dan. Bij dropshipping zullen de marges altijd lager blijven.

Heeft u nog vragen over e-fulfilment of dropshipping? Neem contact met ons op en we helpen u graag.

Wilt u meer informatie over de voordelen van fulfilment?

Neem contact op met Surlogic!

Contact

Waarmee kunnen wij u helpen?

Misschien wilt u niet direct een offerte aanvragen maar eerst nader kennis maken met Surlogic of met de mogelijkheden van e-fulfilment. We komen graag naar u toe om uw specifieke vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe u e-fulfilment het beste kunt inzetten. U bent uiteraard ook altijd welkom bij ons op locatie.

Maak een afspraak