5 maart 2018

Consumentenkoop

Bent u ondernemer en levert u producten of diensten aan consumenten? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de rechten die een consument heeft wanneer hij of zij een dienst of product bij u afneemt. Allereerst gaan we graag even met u terug naar de basis.

Wat houdt het begrip ‘consumentenkoop’ precies in? Daarover wordt het volgende gezegd: ‘een schriftelijke of mondelinge afspraak tussen koper en verkoper’. Iedere aankoop door consumenten wordt een consumentenkoop genoemd. De koper heeft bepaalde rechten voorafgaand en na het doen van een aankoop. Daarover leest u in dit artikel meer.

consumentenkoop-online.jpg#asset:164

Wanneer vindt er een consumentenkoop plaats?

Voordat we het gaan hebben over regelgeving is het belangrijk om te weten wanneer er een consumentenkoop plaatsvindt. Er zijn drie voorwaarden van toepassing:

  • Er dient een koopovereenkomst te zijn betreffende roerend goed.
  • De koper dient de aankoop te doen voor privé gebruik en niet zakelijk.
  • De verkoper doet de koop namens een bedrijf.

Pas wanneer er aan deze drie voorwaarden voldaan is, is er sprake van een consumentenkoop. Wanneer een consumentenkoop heeft plaatsgevonden, treden er rechten in werking die de consument beschermen. Simpel gezegd heeft de koper meer rechten omdat de consument als onderdanige partij wordt gezien. Deze rechten heten het consumentenkooprecht.

Omgekeerde bewijslast bij gebrekkig product

Het meest belangrijke punt binnen het consumentenkooprecht betreft de koopovereenkomst waarin er getoetst wordt op kwaliteit, uitstraling en verwachting. Neem bijvoorbeeld het volgende voorbeeld: een consument heeft een product gekocht dat warmte afstotend dient te zijn, echter voldoet het product niet aan deze eigenschap. Hij of zij kan dan eisen dat de overeenkomst nietig wordt verklaard, waardoor de consument recht heeft op een terugbetaling van zijn aankoop. Een voorwaarde binnen dit proces is dat de koper zich zo snel mogelijk bij de verkoper meldt zodat er vervolgstappen kunnen worden ondernomen. Er dient bewezen te worden dat het product anders functioneert dan vooraf beschreven is.

Verkoop op afstand

Deze vorm van consumentenkoop geldt wanneer de koper zich, tijdens de koop, op een andere plek bevindt dan de verkoper. Bijvoorbeeld via internet. De koper heeft dan extra bescherming. De verkoper dient alles in kaart te brengen omtrent de verkoop (productkenmerken, betaalmethoden, verzendwijzen etc.). Ook heeft de koper het recht op minimaal twee weken bedenktijd en mag hij of zij het product zonder opgegeven reden terugsturen. De verkoper is dan verplicht het betaalde bedrag terug te storten. Dit gaat pas in wanneer de volledige bestelling is ontvangen. Wanneer de koper besluit het product terug te sturen binnen de bedenktijd dan zijn hier officieel geen kosten aan verbonden. De kosten zijn dan voor de verkoper. Dit recht geldt overigens niet voor op maat gemaakte producten of producten die kunnen bederven.

Retournering

Een ander belangrijk punt betreffende het consumentenkooprecht is dat een webshop eigenaar verantwoordelijk is voor de levering van een aankoop. Bij eventuele problemen is de vervoerservice als PostNL of UPS pas verantwoordelijk wanneer kan worden aangetoond dat het pakketje ook daadwerkelijk bij hen is afgeleverd.

Zoals u ziet heeft de consument bepaalde rechten omdat deze wettelijk beschouwd wordt als ‘’de zwakkere partij’’. Daarom is het belangrijk dat u als webshop eigenaar goed op de hoogte bent van alle regelgevingen en deze rechten op een transparante wijze met de klant communiceert en naleeft. Heeft u hier vragen over? Wij gaan graag met u in gesprek.

Wilt u meer informatie over de voordelen van fulfilment?

Neem contact op met Surlogic!

Contact

Waarmee kunnen wij u helpen?

Misschien wilt u niet direct een offerte aanvragen maar eerst nader kennis maken met Surlogic of met de mogelijkheden van e-fulfilment. We komen graag naar u toe om uw specifieke vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe u e-fulfilment het beste kunt inzetten. U bent uiteraard ook altijd welkom bij ons op locatie.

Maak een afspraak