11 maart 2019

Koopkracht verwachting Nederland positief voor webshops

Koopkracht Nederland

Nu Q1 van 2019 er bijna opzit lijkt het ons een uitstekend moment om te gaan kijken wat de verwachtingen voor webshops zijn voor de rest van het komend jaar. Er kunnen namelijk een paar mooie voorspellingen gedaan worden over wat 2019 nog te bieden heeft voor online ondernemers.

De Nederlandse consument heeft meer te besteden

De gemiddelde consument kan nog steeds een stijging in de koopkracht verwachten in 2019. Veruit de meeste huishoudens gaan erop vooruit dit jaar. Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, informeert jaarlijks over de financiën van huishoudens. Het Nibud voorspelde eind vorig jaar dat de gemiddelde Nederlander een koopkrachtstijging van 1,6 procent kon verwachten. Nu de eerste helft van 2019 al een eind op weg is lijkt het erop dat de gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6% net niet gehaald gaat worden, al wordt wel nog steeds een stijging verwacht in de koopkracht van Nederland.

Dit is uiteraard gunstig voor ondernemend Nederland. Het maakt de kans dat iemand wel het geld over heeft om bij uw bedrijf iets te kopen net wat groter. Door de koopkrachtstijging kan vanuit de consument een lichte groei in sales verwacht worden.

Accijnsverhoging brandstof

Accijns op brandstof zijn in 2019 gestegen. Voor dieselauto’s betekent deze verhoging een prijstoename van 0,5 cent per liter. Dieselauto’s komen hier ten opzichte van benzineauto’s goed mee weg, zij zien een accijnsverhoging van 1 cent per liter. Nu rijden alle vrachtwagens en bestelwagens op diesel waardoor de verhoging relatief meevalt. Wel kan dit enigszins gevoeld worden in bezorgingskosten, zo vallen de kosten voor een vrachtwagen die 100km moet rijden al snel 15 euro hoger uit door deze verhoging.

De winstmarges zijn in de logistiek vaak erg laag met 4% gemiddeld door de hoge concurrentie. Hierdoor kunnen ze weinig tegenslagen permitteren zonder de kosten door te voeren aan hun klanten. Het lijkt er echter op dit moment op dat bezorgkosten nog gelijk zijn ten opzichte van vorig jaar, de hoop is dat dit zo blijft gedurende 2019. Het is immers jammer als de bezorgkosten de online koopkracht en koopbereidheid beïnvloed. Surlogic biedt overigens altijd een vast en voordelig tarief waardoor klanten niet voor verrassingen komen te staan, ook als brandstofprijzen opeens een stuk hoger uit vallen dan verwacht.

Accijnsverhoging.jpg?mtime=20190312154059#asset:396


Lage btw-tarief van 6 naar 9%

Deze maatregel heeft vooral een negatieve invloed op de Nederlandse koopkracht van de consument. Voor de meeste online ondernemers heeft deze verhoging weinig gevolgen. Dit komt omdat de meeste goederen niet onder het lage btw-tarief vallen. Webshops die handelen in bijvoorbeeld kunst, antiek en boeken merken wellicht wel een verhoging van de BTW die zij moeten verrekenen. Dit kan gevolgen hebben voor de koopbereidheid in Nederland. Echter zijn er genoeg branches die het verhoogde BTW tarief niet treffen waardoor dat de koopkracht hieronder niet lijdt. Echter is altijd goed om te analyseren of deze verhoging daadwerkelijk gevolgen heeft gehad op producten die onder deze categorie vallen. U kunt dan mogelijk in spelen op kansen die daardoor ontstaan.

Groei online koopkracht

In 2018 was het aantal aankopen in Nederland maar liefst 230 miljoen, dat is 14 procent meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast is het totaalbedrag dat Nederlanders online uitgaven fors gestegen, namelijk met 11% naar 25 miljard euro. De verwachting is dan ook dat in 2019 online aankopen nog verder stijgen.

Wat verder opvalt is dat ook veel Belgen online bij Nederlandse bedrijven bestellen. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de Belgische bevolking een product uit Nederland had besteld in 2018. Dat zijn ruwweg 3,9 miljoen mensen! Dit maakt Belgen zeker geen verkeerde doelgroep om ook de focus op te leggen. Daarnaast is de groeiverwachting in koopkracht voor België wat geringer dan voor Nederland, maar desalniettemin is er een stijgende lijn te zien voor 2019.

Groei-koopkracht-Nederland.jpg?mtime=20190312154113#asset:397


Vooruitzicht Webshops positief

Al met al lijkt 2019 weer een vruchtbaar jaar te worden voor de e-Commerce sector. Voor webshops zijn er dan ook genoeg kansen om mee te profiteren van de nog steeds sterke groei in online bestedingen.

Surlogic biedt zelf de mogelijkheid om Webshops en online ondernemers te helpen in de onlinezaken. Dit doen we door te helpen met de opslag en bergen van producten, beter bekend als e-fulfilment. Zo neemt Surlogic een groot deel van de zorgen voor webshops uit handen. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij gaan graag met u in gesprek!

Wilt u meer tijd voor ondernemen? Besteed uw fulfilment uit!

Neem contact op met Surlogic!

Contact

Waarmee kunnen wij u helpen?

Misschien wilt u niet direct een offerte aanvragen maar eerst nader kennis maken met Surlogic of met de mogelijkheden van e-fulfilment. We komen graag naar u toe om uw specifieke vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe u e-fulfilment het beste kunt inzetten. U bent uiteraard ook altijd welkom bij ons op locatie.

Maak een afspraak