23 september 2019

Internationaal ondernemen; risico's en uitdagingen

International Business

Wilt u internationaal gaan ondernemen? Hier liggen tal van kansen voor u en uw ondernemening, maar u zult ook rekening moeten houden met bepaalde risico’s. Wat deze risico’s zijn en hoe u deze kunt beperken, bespreken we in dit artikel.

Verschillende culturen

Een van de belangrijkste punten waar u op moet letten wanneer u gaat ondernemen in het buitenland is de cultuur van het land. Dit heeft zowel te maken met de cultuur van de mensen, maar ook met de zakencultuur. Bedenk vooraf daarom goed in welke landen u actief wilt zijn. De consumenten in het buitenland zijn wellicht makkelijker te beïnvloeden via andere media in vergelijking met uw bestaande klanten. Niet alleen welke media er wordt gebruikt, maar ook de manier van communiceren is in sommige landen heel anders. Zorg daarom dat u uitvoerig research doet in wat voor media er wordt gebruikt en hoe u de consument het beste kunt aanspreken. Hiermee heeft u al een struikelblok overwonnen.

Naast de communicatie met de consumenten zal de communicatie met mogelijke buitenlandse partners ook anders zijn. In elk land is er een andere zakencultuur. Hier dient u absoluut goed mee rekening houden voordat u een partner verliest omdat u te direct bent of juist niet.

Wetregeling

Iets waar u vooral op moet letten is de wetregeling in het buitenland. Dit gaat om zowel zaken als belasting/invoerrechten/BTW, maar ook welke rechtsvorm uw onderneming is. Zorg dat u van tevoren goed onderzoek doet naar de wetgeving en genoeg informatie verzameld. Want het laatste wat u wilt wanneer u internationaal gaat ondernemen is problemen te krijgen omtrent de wetregeling. Kijk ook naar de wetregeling rondom uw product of dienst. Sommige producten mogen niet over de grens en er zijn ook bepaalde producten waarbij hogere belastingen betaald moeten worden om deze te importeren.

Logistieke dienstverlening

Wanneer het aankomt op de logistieke dienstverlening is het belangrijk om naar zowel de cultuur verschillen als de wetgeving te kijken. Ook is het slim om naar partnerships die u wellicht in Nederland al heeft te kijken. Vaak kunt u vanuit dit netwerk al een mogelijkheid vinden in het buitenland. Dit scheelt weer tijd en kosten. Bent u bijvoorbeeld naar een logistieke partner in Duitsland of België? Surlogic kan u daarbij helpen. Wij kunnen in deze landen ervoor zorgen dat uw bestellingen binnen 48 uur al bezorgd wordt, vaak zelfs al binnen 24 uur.

buitenlandse-verzending.jpg#asset:304

Financieel risico

Er zit natuurlijk ook een financieel risico aan het ondernemen in het buitenland. Voordat de eerste bestelling verstuurd kan worden zal er tijd, moeite en geld moeten worden gestoken in het maken van een businessplan en het benaderen van uw doelgroep. Wellicht moet u zelfs een pand openen in het buitenland. Gelukkig kunt u via de website van het RVO kijken wat voor soort subsidie u kunt krijgen wanneer u gaat ondernemen in het buitenland.

Begin klein en breid uit

Dit waren de grootste risico’s wanneer het komt op internationaal ondernemen, let wel op: er zitten nog veel meer uitdagingen aan verbonden. Kijk daarom bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer tips. Een tip die wij u alvast mee geven is dat u niet te groot begint. Kijk eerst of u kunt beginnen met de omliggende landen zoals België en Duitsland en breidt uit wanneer u hier tevreden over bent. Voor zendingen naar deze landen kunt u contact opnemen met Surlogic. Wij zorgen er voor dat internationale leveringen vloeiend verlopen en dat bestellingen binnen 48 uur geleverd worden. Heeft u andere vragen met betrekking tot fulfilment, neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag.

Uw pakket binnen 48 uur geleverd in Duitsland en België?

Besteedt uw fulfilment uit aan Surlogic!

Contact

Waarmee kunnen wij u helpen?

Misschien wilt u niet direct een offerte aanvragen maar eerst nader kennis maken met Surlogic of met de mogelijkheden van e-fulfilment. We komen graag naar u toe om uw specifieke vragen te beantwoorden en u te adviseren hoe u e-fulfilment het beste kunt inzetten. U bent uiteraard ook altijd welkom bij ons op locatie.

Maak een afspraak